Diş eti hastalığının nedenini belirledikten ve semptomları tespit ettikten sonra, bir sonraki adımınız hangi diş eti hastalığı tedavisinin gerekli olduğunu tartışmaktır. Diş eti hastalığı için bir dizi tedavi türü vardır; ne alacağınız, sorunun boyutuna bağlı olacaktır. Bir hastayı tedavi ederken temel amaç, sadece diş eti hastalığına tedavi aramak değil, aynı zamanda enfeksiyonu yayılmadan önce kontrol etmektir.
Diş hekiminiz sizden semptomlarınızı ayrıntılı olarak anlatmanızı ve hastalık geçmişiniz üzerinden konuşmanızı isteyecektir. Bu, sorunun ve boyutunun daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacaktır. Kapsamlı bir muayeneden sonra diş hekiminiz, dişlerin ve kemik yapısının durumunu belirlemeye yardımcı olması için röntgen önerebilir. Bazı durumlarda enfeksiyon erken tespit edilirse diş eti iltihabını tedavi edebilirler. Gingivitis, plak oluşumunu ortadan kaldırır ve ağız sağlığını koruyarak genellikle durumu tersine çevrilebilen hafif bir diş eti hastalığı şeklidir. Dişeti iltihabı tedavisi, bakteriyel enfeksiyonunuzun periodontite dönüşmemesini sağlamak için gereklidir.
Derin temizlik
Diş eti iltihabı gibi diş eti hastalığının da erken belirtilerine sahipseniz, diş hekiminiz veya uzman periodontistiniz dişlerinizi iyice temizleyerek işe başlayacaktır. Bu işlem, diş taşı temizliği ve diş kökü düzeltme olarak bilinir ve elektrikli diş fırçası, kumlu diş macunu ve diş taşı temizleyicisi adı verilen özel aletler kullanılarak derinlemesine bir temizlik ile başlar. Bu, tartarın diş eti çizgisinden çıkarılmasına ve hastalığın ilerlemesine eğilimli olduğu diş kökünden bakterilerin çıkarılmasına yardımcı olur. Diş eti iltihabı periodontite dönüşmüşse kapsamlı diş taşı temizliği gerekebilir. Tedavi sırasında bilinciniz yerinde kalacak olsa da, hissi engellemek için diş etlerinize lokal anestezik enjekte edilmesi gerekebilir.
Ameliyat
Diş eti hastalığınız çok şiddetli ise, diş eti ameliyatı için uzman bir periodontoloğa görünmeniz istenebilir. Bu çok nadir olmakla birlikte, diş eti dokusunun kapsamlı bir onarım çalışması gerektirdiği durumlarda önemlidir.
Antibiyotikler ve Diğer İlaçlar
İlaçlar, derin bir temizlik tedavisi ile birlikte reçete edilebilir. Antibiyotikler tek başına periodontitis tedavisinde etkisi görülmemekle birlikte ciddi diş eti hastalığı bulunan vakalarda hala kullanılmaktadır. Bazı durumlarda, daha uzun bir süre boyunca ameliyat ihtiyacını azaltmak için ilaçlar verilebilir. Hastaların çok fazla ağrısı varsa reçetesiz parasetamol ve aspirin önerilebilir.
İlaçlı Gargara
Diş hekiminiz, günlük rutininizde kullanmanız için antiseptik bir gargara kullanmanızı önerebilir. Fırçalamadan sonra gargara kullanmak, dişlerin etrafında oluşan plak oluşumunu kontrol etmeye yardımcı olur. İlaçlı bir gargara ile ağzınızı çalkalamak, fırçalamadan sonra kalıntıların temizlenmesini sağlar.
Horlama
Siz veya eşiniz horlama veya obstrüktif uyku apnesi gibi uyku sırasında nefes alma güçlüğü çekiyor musunuz? Diş hekimliğinin sizin için bir çözümü olabileceğini bilmek sizi memnun edebilir. Bir dizi horlama aparatı veya ağızlık artık mevcuttur ve bir diş hekimi tarafından takılarak uyku sırasında alt çenenin geri düşmesini önler ve horlama sorununuzu çözer.Böylece hava yollarınızın kapanmasını önleyecek şekilde horlamanızı engelleyecektir.
Bu tür kişiye özel tasarlanmış bir ağızlık, size rahatça oturmasını sağlamak için dişlerinizden alınan ölçülerden yapılır. Sert aşınan bir plastikten yapılmış olan ağızlık geceleri takılır ve alt çeneyi biraz ileri konumda tutmaya çalışır. Bu pozisyon, hava yolunuzu önemli ölçüde açarak daha iyi nefes almanıza ve sonuç olarak daha iyi uyumanıza imkan sağlar.